witam... interesuje mnie historia tej rodziny na podstawie której zrobiono ten film... czy mógłby mi ją ktoś opowiedziec albo dac linka do niej bo nigdzie nie mogę znaleźc po polsku... pozdrawiam :)
heh, wg wikipedii (wiem, że nie jest to źródło na którym można się do końca opierać) ta historia jest fikcyjna
'Though the plot of The Strangers is entirely fictional, the film opens with the following narration:'
http://en.wikipedia.org/wiki/The_strangers
dzięki ale ja tak tylko trochę znam angielski i nie bardzo rozumiem co tam pisze... chodzi mi raczej o jakiś link po polsku z opisem tej historii... pozdrawiam :)
tzn. właśnie ten fragment co zacytowałem z wikipedii to:
'Pomimo, że fabuła Nieznajomych jest całkowicie fikcyjna, film rozpoczyna następująca narracja:'
no i dalsza część jest chyba zbędna...
niestety do polskich stron żadnych nie dotarłem, ale wychodzi na to, że ten film nie jest oparty na prawdziwych wydarzeniach.
pozdrawiam
Wystarczy wejść na oficjalną stronkę filmu "Ils".
http://www.them-movie.com/
Jeśli historia w obu filmach oparta jest o te same wydarzenia, to ze stronki dowiadujemy się, że 27-letnia nauczycielka zaginęła wraz z chłopakiem po wprowadzeniu się do nowego domu, a na miejscu znaleziono jedynie ślady krwi. Ot cała historia na której oparto film (chyba:), a dowiadujemy się o niej z ust siostry zaginionej.
no, ale ta historia co piszesz nie do końca zgadza się z tym co ujrzeliśmy na ekranie
SPOILER!
bo przecież ciało (w sumie kobieta żyła - jeszcze krzyczała) zostało w domu. no chyba, że te religijne dzieciaki zabrały ciało faceta aby odprawiać jakąś czarną mszę czy coś i zostały same ślady krwi...
jak dla mnie to jest zmyślona historia w tym filmie, bo Ils nie widziałem
Na końcu filmu jest informacja, że wszelkie podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe. A to, że na początku jest napisane " film opraty na prawdziwych wydarzeniach" - to widocznie chwyt marketingowy...
na stronie IMDB (internet movie data base) pisze, iż reżyser oparł swój pomysł na morderstwach rodziny Mansona a także na zdarzeniu z jego (reżysera) dzieciństwa kiedy to ktoś zapukał w nocy do jego drzwi pytając o obcą osobę a nazajutrz dowiedział się że dom sąsiadów został okradziony, z tego wniosek że film został jedynie zainspirowany autentycznymi wydarzeniami a nie jest na nich dokładnie oparty.